Sketcher: Varför så x-trem?

Ung utan pung har tagit fram video-sketcher för undervisning om våld, gängkriminalitet, våldsbejakande extremism och mediekritik. De fyra video-sketcherna är fristående men går alla att använda som material för undervisning som temana vare sig det är i samhällskunskapen eller andra ämnen. Se sista sidan i handledningen för info om hur Varför så x-trem? hänger samman med läroplanen.

HATRÖRELSEN I detta avsnitt följer vi Mikael som är chef på Hatrörelsen, och får träffa medarbetarna. Bland annat får vi se när telefonförsäljaren Jakob som försöker sälja bazookas, hör meme-queen berätta om sociala medier och vi besöker bot-farmen i källaren.

FÖRSTA ÖGONKASTET Vi får se en reality-show där två personer träffas på en blind date – Linda och Kevin. Dejten går bra och lyfter verkligen när Linda säger att “vissa saker i världen inte är så bra” och de hittar varann i en viss bild av världen och hur de upplever sig bemötta av de som inte har samma åsikter.

EXTREMISM FÖR NYBÖRJARE Vi följer med en journalist på besök hos “hatskolan” och kursen “extremism för nybörjare”. Läraren berättar att intresset för kursen är stort eftersom det händer många hemska saker och att samhället blir mer uppdelat. Vi får höra från deltagarna varför de sökt till kursen, och vi får en inblick i olika moment såsom vapenverkstad.

VIRAL Vi får se ett nyhetsinslag, en talkshow, en youtuber och en influencer som alla pratar om en videosekvens som sägs visa chockerande, våldsamma scener. Alla har olika tolkningar av klippet. I slutet berättar personen som klippet föreställer vad det rör sig om.

Förslag till lektionsupplägg
Video-sketcherna är ett verktyg i klassrummet för dig som lärare, och utgör en gemensam och lättsam referenspunkt för att diskutera både svåra frågor och tillsammans söka svar på hur idén och praktiken bakom våldsbejakande extremism kan se ut och hur vi undviker att det blir destruktivt. Läs mer i lärarhandledningen och metodboken.

En bok för den som vill fördjupa
Vi har tagit fram en bok med underlag och kunskap för vuxna som är tänkt att användas i arbetet med video-sketcherna. Med forskning i ryggen visar vi vägen till ett förhållningssätt där eget ansvar och kritiskt tänkande bygger motståndskraft.

 


 

Varför så x-trem? är ett kulturprojekt i syfte att förebygga våldsbejakande extremism bland unga. Projektet genomförs av teaterföreningen Ung utan pung i samarbete med Arvsfonden och MUCF. Målgrupp är ungdomar i åldrarna 13–20 år, deras anhöriga och yrkesverksamma inom skola och ungdomsverksamhet.

Ett brett verktyg som utgår från första linjens perspektiv
Vårt projekt stöttar lärare, socialarbetare och andra som möter ungdomar i att hantera de frågor som rör våldsbejakande extremism i närmiljön och i samhället. Vårt fokus ligger på den direkta mänskliga situationen som kräver handfasta strategier och relevant kunskap.

Vi bygger motståndskraft med forskning och kunskap i ryggen
Både unga och vuxna som deltagit i vårt projekt ska få med sig större insikt och beredskap för att möta destruktivitet och våldsbejakande idéer. Det vi förmedlar i projektets arbete är baserat på relevant forskning och har tagits fram i tät kontakt med yrkesverksamma och experter.

Genom att se människan gör vi det komplexa mer begripligt
Kunskaper i pedagogik, psykologi och socialpsykologi kan leda oss till slutsatser och sätt att hantera det som vid en första anblick framstår som känsligt och svårt.

Boka nu

Puss & Snusk

Högstadiet Gymnasiet

<3 mig

Högstadiet Gymnasiet

Jag var faktiskt först

Lågstadiet

<3 mig.nu

Mellanstadiet

Chilla eller Tjalla: mellanstadiet

Mellanstadiet

Ludde och hans lillasyster

Förskola

Events, konferenser och personalfester

Sketcher: Varför så x-trem?

[INAKTUELL] Puss & Kram

Mellanstadiet